Wordpress Blog ve Tema Kurulumu

blog kurulumu


Merhaba, siz değerli okuyucularımıza blog kurulumunu baştan sonra resimli olarak anlattık.

Günümüzde web sitesi kurmak isteyen dostlarımız, kod bilgisi olmadığından dolayı bu işe girişmekten vazgeçiyor. Geçmişten günümüze kulaktan kulağa dolaşan
“Site kurmak kod bilgisi gerektirir.” Efsanesi, gerçekten bir şehir efsanesi haline gelmiş durumda.
Bu yazımızda web site kurmak isteyen kişilere seslenerek, blog veya bir web site kurmanın kod bilgisi gerektirmediğini ispat edeceğiz. Bunu nasıl mı yapacağız? Elbette wordpress sayesinde!

Bu yazımızda temel hatlarıyla bir web siteyi kurmayı, yine temel hatlarıyla gereken ayarlarını yapmayı sizlere göstereceğiz.

Detaylara geçmeden önce şundan da bahsedelim;

Web site ile blog arasında hiçbir fark yoktur. Bir web sitesinde yazılar ve içerikler paylaşılıyorsa blog olarak hitap edilir. Blog da bir web sitedir.
WordPress blog kurulumu için birkaç temel ihtiyacımız olacak.
• Alan Adı: Diğer adıyla domain olarak da bilinir. Kuracağınız bloga uygun bir alan adı almanız gerekecek. Kişisel blog kuracaksanız domain.com veya diğer .com/.net/.org gibi uzantılar da kullanabilirsiniz. Bu uzantıların sitenize herhangi bir artısı veya eksisi olmayacaktır. Fakat sizin de fark edebileceğiniz gibi temel olarak birçok site .com uzantısını tercih etmektedir. Herhangi bir alan adı sağlayıcısından domaininizi kaydedebilirsiniz.

• HostingSitemizin barınacağı server da diyebiliriz. Başlangıç için temel düzeyde bir hosting işinizi görecektir. Yüzlerce hosting sağlayıcı firmadan birinden hostingalabilirsiniz.

Alan adı ve hosting hazırsa, kurulum işlemine geçebiliriz. Kurulum işlemine başlamak için yardımcı bir program ve wordpress kurulum dosyalarını indirmemiz yeterli olacaktır.

Tarayıcımızı açtıktan sonra, Google arama motoruna Filezilla yazarak aratıyoruz. İsterseniz bu linke tıklayarakta siteye erişebilirsiniz.

blog kurulumu

Resimde göstermiş olduğum bağlantıya tıklayarak setup client’i indiriyoruz. Client sizi yönlendirecektir, herhangi bir ek ayar gerektirmediği için kurulumunu göstermeyeceğim.

Filezilla kurulduktan sonra, wordpress dosyalarını indirme işlemine geçelim.

 

blog kurulumu ücretsiz

Görselde de gördüğünüz gibi google’da wordpress şeklinde arama yaptıktan sonra wordpress’in kendi sitesinden direk indiriyoruz. İlgili bağlantı: WordPress İndir

İndirme işlemlerini tamamladıktan sonra, filezilla programını açıyoruz.

blog kurulumu filezilla

Hosting IP: Hosting sağlayıcınızın size gönderdiği mailde yer alan ip bilgileri. (11.22.33.44 gibi rakamlardan oluşur.)

Hosting Kullanıcı Adı: Hosting sağlayıcınızın size gönderdiği mailde yer alan kullanıcı adı. Genelde site isminizin ilk 5-10 harfinden oluşur. (Site adresi: benimsitem.com ise kullanıcı adı benimsi olabilir.)

Şifre: Hosting sağlayıcınızın size gönderdiği mailde yer alan şifredir.

Bahsettiğim gibi ilgili alanları doğru bir şekilde doldurduktan bağlan butonuna tıkladıktan sonra hosting’imize bağlanmış olacağız.

blog kurulumu dosyalar

Bağlandıktan sonra karşımıza gelen klasör listesinden, public_html’i çift tıklayarak içine giriyoruz.

blog kurulumu tema

Bu klasörün içi sizde herhangi bir web site kurulu olmadığı için boş çıkacak, görseldeki dosyalar kafanızı karıştırmasın.

blog kurulumu tema dosyaları

İndirdiğimiz wordpress kurulum dosyaları RAR olarak iniyor. Bunu klasöre çıkartıp, klasörü açıyoruz. Karşımıza wordpress klasörü çıkıyor, bunun da içine girerek ilgili dosyalara ulaşıyoruz. Tümünü seç yaparak, public_html klasörünün içerisine tamamını sürüklüyoruz.

Filezilla programının alt bölümünde kuyrukta dosyalar gözükecek, tamamı bittiğinde siteye giriş yapacağız.

ücretsiz wordpress blog kurulumu

Dosyaların aktarım işlemi tamamlandı. Şimdi herhangi bir tarayıcı yardımıyla sitemize erişim sağlıyoruz.

wordpress blog kurulumu tema yükleme

Sitemize erişim sağladıktan sonra karşımıza böyle bir sayfa çıkacak. Kurulum işlemine başlamadan önce hosting sağlayıcımızın gönderdiği mailde yer alan Cpanel girişine erişmemiz gerekiyor. İlgili mailden Cpanel’e erişebilirsiniz. Dilerseniz siteadresiniz.com:2082 yazarak da Cpanel’e ulaşabiliriz.

Karşımıza gelen ekrana maildeki kullanıcı adı ve şifreyi yazarak giriş yapıyoruz.

wordpress blog kurulumu cpanel

Sitemizin database’lerini tutacağı bir veritabanına ihtiyacı var. Bu nedenle Cpanel’den MysqlVeritabanlarına giriş yaparak, yeni bir veritabanı oluşturacağız.

blog kurulumu database

Cpanel’den Mysql Veritabanlarına giriş yaptığımızda karşımıza böyle bir ekran çıkacak. Buradan yeni bir veritabanı oluşturacağız. Veritabanlarında FTP kullanıcı adımız sabittir. Buna ek olarak yanına veritabanının ismini yazacağız. Ben blog adını vereceğim veritabanına. Veritabanımız kullanıcıadı_blog olacak.

Veritabanını oluşturduktan sonra karşımıza eklendiğini belirten bir bilgi sayfası çıkacak bu sayfadan tekrar geri dönüyoruz.

Sıra geldi veritabanını yönetecek bir kullanıcı oluşturmaya. Aynı sayfanın alt kısmında Mysql Kullanıcıları bölümü var, buradan yeni bir kullanıcı oluşturacağız.

wordpress blog kurulumu veritabanı

Bu kısımda birkaç bölüm var, oldukça basit olmasına rağmen detaylı bir şekilde açıklamak istedim.

Resimde gördüğünüz bölümleri numaralandırdım. Şimdi sırasıyla bölümleri açıklayayım.

1 Numaralı Bölüm: Kullanıcı adımızı belirleyeceğimiz kısım. Veritabanında olduğu gibi FTP kullanıcı adımız başında sabit olacak, biz yanına ek olarak isim belirleyeceğiz. Ben yine blog yapacağım, yani kullanıcıadı_blog bizim Mysql kullanıcımız olacak.

2 Numaralı ve 3 Numaralı Bölüm: Bu kısımlarda şifremizi belirleyeceğiz. Fakat bu şifrenin güçlü olması gerekiyor. 4 numaralı bölümde güç oranını gösteriyor, en az 65 yani güçlü olmak zorunda. Şifrenizi belirlerken küçük harf, büyük harf, sembol (+ veya – gibi), rakam kullanmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Art niyetli kişileri önlemek, sitenizin database’sine erişim yapmamasını sağlamak oldukça önemlidir.

5 Numaralı Bölüm: Bu bölüm ise sistem tarafından biz istersek otomatik tanımlanacak, oldukça karışık ve güçlü bir şifre olacaktır. Eğer şifre oluşturucuyu kullanacaksanız, oluşturduğu şifreyi bir kenara not almayı ihmal etmeyin.

Tüm bu bölümleri doldurduktan sonra 6 numaralı bölümden Kullanıcı Oluştur diyoruz. Karşımıza oluşturulduğuna dair bir bilgi ekranı geliyor ve tekrar bu sayfaya geri dönüyoruz.

Sırada kullanıcıadı_blog veritabanımıza, kullanıcıadı_blog mysql kullanıcımızın yetkilerini tanımlayarak erişim izni vermeye geldi.

wordpress kurulumu

Sayfanın alt kısımlarında Veritabanına Kullanıcı Ekle bölümü var, buraya geliyoruz. Buradan Kullanıcı kısmından kullanıcıadı_blog’u seçiyoruz.

Hemen altındaki Veritabanı kısmından kullanıcıadı_blog’u seçiyoruz ve en alttaki ekle butonuna basıyoruz.

Karşımıza gelen Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet sayfası geliyor. Buradan TÜM AYRICALIKLAR bölümünün başındaki kutucuğu işaretleyerek, tamamını seçiyoruz ve değişiklikleri uygula butonuna basıyoruz. Ayarların kaydedildiğine dair bilgi kutucuğu sağ üstte karşımıza çıkıyor ve işlem tamamlanmış oluyor.

Şimdi Cpanel’deki işimiz tamamlandı, tekrar sitemize dönüyoruz ve kurulum işlemlerine başlıyoruz.

wordpress blog

Siteye girdiğimizde karşımıza bu sayfa çıkacak, altta bulunan başlayalım! Butonuna tıklıyoruz.

wordpress blog kurulumu veritabani bilgileri

Gelen sayfada ilgili alanları dolduruyoruz.

Veritabanı İsmi: kullanıcıadı_blog

Kullanıcı Adı (Mysql Kullanıcısı): kullanıcıadı_blog

Parola: Belirlediğimiz şifre

Geriye kalan kısımları ellemiyoruz, doldurduktan sonra gönder kısmına basıyoruz.

Gelen ekranda kurulumu çalıştır butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

wordpress kur

Karşımıza gelen sayfada sitemizin ayarlarını ve site yöneticisi hesabımızı belirleyeceğiz.

Yukarıda belirleyeceğimiz tüm ayarlar daha sonradan düzeltilebiliyor bunu da belirtmeden geçmeyelim. İlgili alanları kendinize göre doldurduktan sonra WordPress’i kur butonuna basıyoruz.

wordpress giriş

Adımları doğru bir şekilde takip ettiyseniz karşınıza böyle bir sayfa gelecek ve kurulum işlemi tamamlanmış olacak. Sitemizin anasayfasına dönüyoruz,

wordpress kurulum blog

Sitemiz ilk kurulduğunda bu şekilde gözükecek, oldukça basit ve göze hitap etmeyen bir tasarımla karşımıza geliyor. Peki sitemiz böyle mi kalacak? Elbette hayır!

Şimdi geldik işin diğer kısmına, sitemizin temasını ve ilgili birkaç ayarını düzenleyip hazır hale getireceğiz.

Admin panele giriş yapalım, siteadresi.com/wp-adminyoluyla giriş yapmamız mümkün.

Giriş yapmak için belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girerek admin sayfasına ulaşıyoruz.

wordpress tema kurulumu

Admin paneline ulaştıktan sonra Görünüm -> Temalar yolunu izleyerek temalara giriş yapıyoruz.

wordpress tema ekle

Burada WordPress’in bize default olarak kurulu verdiği 3 tema mevcut, istersek bunları da kullanabiliriz. Ben sizlere yeni tema eklemeyi göstereceğim, bu nedenle yukarıda yer alan Yeni ekle butonuna basıyoruz.

wordpress tema kur

Bu bölümden tema seçerek yeni bir tema yükleyeceğiz. Yukarıdaki barda yer alan Popüler kısmından binlerce ücretsiz temaya ulaşabilirsiniz. Herhangi birisini seçerek kur diyoruz.

wordpress tema indir

Ben Tiny Hestia temasını seçtim ve kurdum, şimdi sol üstten etkinleştir butonuna tıklayaraktemayı aktif hale getiriyoruz.

wordpress tema düzenleme

Bu temanın kendi özel ayarlar bölümü var. Bu özel ayarlar her temada olmadığı için özelleştir bölümünden anlatmaya devam edeceğim. Özelleştir bölümüne giriyoruz.

wordpress özellestirme

Sol kısımda karşımıza ayarlar çıkacak, tamamı Türkçe olduğu için bu kısmı fazla detaylı anlatmayacağım. Burada yaptığınız her işlemi canlı olarak sağ tarafta görebileceksiniz.

wordpress blog ve tema kurulumu

Site kimliği kısmından sitenizin adını, sloganını değiştirebilirsiniz. Siteniz için tasarladığınız veya tasarlattığınız logonuzu yükleyerek sitenizi daha güzel bir hale getirebilirsiniz.

Temel olarak WordPress kurulumu bu şekildedir. Bu yazıda site kurulumunu a’dan z’ye sizlere anlatmış oldum. Kurulum aşamasında herhangi bir kısımda hata alırsanız, kuramazsanız adımları tekrar izlemeyi deneyin. Adımları doğru bir şekilde tamamlarsanız herhangi bir hata almadan başarıyla sitenizi kurabilirsiniz.

Web TasarımWordpress Uzmanı

Yoruma kapatıldı.

    lamine parke + çamsan parke
    Hizmet almak için arayabilirsiniz.