Backlink Nedir, Ne İşe Yarar ve Ücretli-Ücretsiz Backlinkler Hakkında

backlink nedir

backlink nedir


Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda SEO çalışmalarında backlink konusunun öneminden bahsedeceğiz.
SEO’da en önemli etkenlerin başında backlink çalışmaları geliyor. Peki, internet sitelerimizi istediğimiz anahtar kelimelerde üst sıralara taşıyacak olan bu backlink nedir ve ne işe yarar?

Backlink Nedir?

Backlink, sanal dünya içerisinde sizin sitenizi referans olarak gösterilmesi anlamına gelmektedir. Küçük bir örnek vermek gerekirse A.com internet siteniz hakkında açıklayıcı bir yazının B.com içerisinde yer alması ve sizin sitenize buradan bağlantı verilmesidir. Backlink alırken farklı etiketler ve yöntemler var. Bu etiketler no-follow ve do-follow etiketleridir. Peki, nedir bu etiketler, ne işe yarar?

Do-Follow ve No-Follow Arasındaki Fark Nedir?

Backlink alırken ve verirken en çok karşınıza çıkacak olan etiketler do-follow ve no-follow etiketleridir. Bu etiketlerin kullanım amaçlar farklı olmak ile birlikte şu şekildedir;

Do-Follow: <a href=”https://wordpressuzmani.com.tr” rel=”dofollow”> WordPress Uzmanı </a>

No-Follow: <a href=”https://wordpressuzmani.com.tr” rel=”nofollow”>WordPress Uzmanı </a>

No-Follow etiketi arama motorlarına bu bağlantının takip edilmemesini bildirmektedir. Do-follow etiketi ise arama motorlarına bu bağlantının takip edilerek karşı siteye etki etmesini bildirmektedir. No-follow link çıkışının ulaştığı siteye ve verilen siteye herhangi bir zararı bulunmaz.

Backlink Ne İşe Yarar?

Backlink, belirlediğimiz anahtar kelimelerde bizi üst sıralara taşımaktadır. Tabi ki backlink çalışmalarında pek çok farklı ipucu ve dikkat edilmesi gereken özel noktalarda var. Bunların hepsini doğru anlamak ve uygulamak kısa süre içerisinde SEO’da başarıyı yakalamanızı sağlar.
Backlink faydalarından bir diğeri ise tabi ki ziyaretçi gelmesini sağlar. Örneğin kendi içeriğiniz ile alakalı farklı bir içeriği popüler bir internet sitesinde yayınlatmak ve burada yer alacak olan link ile sitenize gelecek olan ziyaretçiler katma değerini arttıracaktır.

Backlink Çeşitleri Neler? Hangileri Kullanılmalı?

Backlink almak için pek çok farklı yöntem var. Biz bu yöntemleri ve çeşitleri kullanırken hemen hemen hepsinden faydalanmayı düşünsekte bu yanlıştır. Çünkü A sitesinde işe yarayacak bir backlink çeşiti B sitesinde herhangi bir etki göstermeyebilir. Bu konuda çeşitlerinden çok siteniz için en uygun backlinki bulmanız gerekiyor.

Size backlink çeşitlerini anlatmadan önce özellikle Google’da gerçekleştirilen yeni güncellemelerden sonra backlink alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aktarmak istiyoruz.

Backlink Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Geçtiğimiz yıllarda SEO’da bir kolaylık vardı. Neydi bu kolaylık? Siteyi hazırla, içerikleri doldur, footer link al ve gelsin ziyaretçiler. Maalesef artık öyle bir dünya kalmadı. Arama motorları artık bu sisteme tamamen karşı ve kullanıcıları ( ziyaretçileri ) düşünen bir yapıya büründü. Sıralama algoritmalarında farklı farklı güncellemeler meydana gelirken SEO’da doğal bir şekilde yükselmek hem zor, hemde uzun süren bir hal aldı. Peki, bu süreyi hem kolaylaştırıp, hem de süresini nasıl kısaltabilirsiniz?

Kısa Bir Başarı Hikayesi

Maddeler halinde standartlaşan sözleri sizlere aktarmak yerine çok sıkmadan hem kısa bir başarı hikayesinden, hem de bu hikaye üzerinden backlink alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgiler vermek istiyoruz.

Mayıs ayında oldukça zor bir kelimede SEO çalışmalarına başladığımız anahtar kelimemizde 4.sayfaya kadar geldikten sonra Ağustos ayında gerçekleştirilen Google Algoritma güncellemesinden sonra ilk 500 içerisinden kayboldu. Evet, doğru duydunuz tüm aramalardan kaybolduk. Peki, panik yaptık mı? Hayır. Yaptığımız şey sadece sizlere de önereceğimiz güncelleme detaylarını okumak oldu. Okuduk, anladık, uyduladık ve anahtar kelimemizde sadece 35 gün içerisinde 4. sıraya yükseldik.

Neleri anladık? Öncelikle çalıştığımız sektör bir e-ticaret sitesi idi. Google güncellemesinde yer alan tüm e-ticaret detaylarına tek tek göz attık. Burada anasayfa, kategori sayfaları ve özellikle de ürün detay sayfası için Google’ın bizlerden istediği gerek yerleşim, gerekse de kodsal düzenlemeleri yaptık.
Peki Google Ne İstedi? 🤔
Tek istediği şey onu kullanarak sitemizi ziyaret eden potansiyel müşterinin en iyi şekilde karşılanması, aradığı ürünü bulması ve kolay bir şekilde satın almasını.
SEO ile ne alakası var diye sorduğunuzu duyar gibiyiz ama sormayın. 😂
SEO önce site içerisinde başlar. SEO sadece backlink almak veya reklam vermek değil, ziyaretçileri memnun etmektir. ( e-ticaret siteleri ile birlikte blog siteleri, haber siteleri ve diğer tüm sektörler ile ilgili neler olması gerektiği ilgili güncellemede yer alıyor. Tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Evet, ziyaretçilerimizi memnun edecek tüm uygulamaları gerçekleştirdikten sonra güncellemede yer alan SEO bölümüne geçtik. Evet, kısa dedik farkındayız yazı uzuyor ama önemli detaylar var :). Güncellemenin bu bölümünde Google’un özellikle üzerinde durduğu her zamanki gibi doğallıktı. Google bizlere diyor ki yahu sen bu kadar backlink alıyorsun evet ama hiç senin hakkında konuşulan bir alan yok? Madem bu kadar popülersin neden bloglarda hiç adın, sanın geçmiyor, haber manşetlerine çıkmıyorsun? Ne kadar mantıklı değil mi? Düşünün bulunduğunuz bölgeye bir süpermarket açıldı. Siz bunun süpermarket olduğunu nereden biliyorsunuz? Sosyal medyada, haber sitelerinde veya diğer platformlarda görerek. Google’da artık internet siteleri için bunu uyguluyor.

SEO için neler yaptık? Öncelikle daha önce aldığımız tüm backlinkleri kaldırdık. Evet yanlış duymadınız. Harcadığımız tüm parayı çöpe attık, çünkü o backlinkler Google tarafından istenmeyen bir backlink olduğu için tüm arama sayfalarından kaybolmadık mı?
İlk 10 gün sadece sosyal medya üzerinde yer aldık.Gerek kendi sayfalarımızda, gerekse de ücretli ancak doğal görünümlü bağlantı paylaşımları aldık, etkileşim yapılmasını sağladık. Daha sonra 10 gün boyunca sadece otoriter sitelerde tanıtım yazısı yayınladık. En önemli detay ise bunları nasıl yayınladığımız bölümü. Doğal bir çalışma olması için yazı içerisinde kendi linkimiz ile birlikte otoriter sitelere ( wikipedia ve büyük haber siteleri, sektörel liderler ) link verdik.

Evet kısaca adamlara da SEO için katkı yaptık ama biz katkısını fazlası ile gördük. Tanıtım yazılarında gerçekleştirdiğimiz diğer bir değişiklik ise direk anahtar kelimemize link vermek yerine kelime öbeği kullandık. Anahtar kelimemiz ” xyz ise biz xyz seçenekleri ” olarak link verdik. Tüm bu işlemlerden sonra beklemeye başladık ve 15 gün sonra direk olarak 4. sıradan giriş yaptık.

Ücretli ve Ücretsiz Backlinkler En Doğru Nasıl Kullanılır?

Ücretsiz backlink almak önceleri çok zordu ama artık çok kolay. Özellikle güçlü bir şekilde önereceğimiz bu backlinkleri parası ile alamayacağınızı da belirtelim, yada çok para harcamanız gerektiğini.

Ücretsiz Backlink Alabileceğiniz Platformlar

Ücretsiz backlink araçlarından link alırken de doğallıktan vazgeçmemeniz gerektiğini ek olarak belirtelim.

Medium.com : Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz harika bir platformdur. Herkesin içerik paylaşmasına ve hikayeler oluşturmasına izin veren platformun DR ( Domain Değeri ) 94 ve sayfa değerleri ise 88. Ne kadar kaliteli olduğunu siz düşünün. Burada özellikle kendi sitenizdeki içerikleri kopyalayıp paylaşırken kaynak olarak link vermeniz çok etkili oluyor. Burada alkış sistemi bulunmaktadır. Paylaşımlar ne kadar çok alkış alır ise site içerisinde popüler oluyor ve etki derecesi artıyor.

Write.as : Medium ile aynı amaca hizmet eden bir diğer alternatif platformdur. DR değeri 73, UR değeri ise 48’dir. Oldukça kaliteli ve hızlı etki etmesi ile ünlü bir platformdur. Özellikle yazılarınızı paylaştıktan sonra farklı IP adresleri ile yapacağınız yorumlar etkisini ve etki süresini arttıracaktır.

Aşağıdaki sitelerde aynı şekilde ücretsiz backlink almanızı sağlıyor. Bunları da aktif olarak düzenli kullanmanızı öneririm;

  • steemit.com
  • switter.as
  • wordpress.com
  • blogger.com
  • quora.com
  • tumblr.com
  • gitbook.com

Ücretli Backlink Çeşitleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink alabileceğiniz ücretli pek çok seçenek var. Bunlar;

  • Footer Backlink
  • Tanıtım Yazısı
  • Dizin Eklemeleri
  • Forum Tanıtım Yazıları
  • Sosyal Medya Backlinkleri

Doğal backlink çalışması ile kısa süre içerisinde yükselmeniz mümkün olur iken yapacağınız yanlış işlemlerde ise siteniz çalıştığınız anahtar kelimelerde kalıcı sorunlar yaşayabilir.

Seo Hizmeti

Yoruma kapatıldı.

    lamine parke + çamsan parke
    Hizmet almak için arayabilirsiniz.