WordPress sitenizi hızlandırmak mı istiyor musunuz? Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcı deneyimini geliştirir, kullanıcılarınızın sitenizden daha hiçbirşey görmemişken geri çıkmasını engeller, hemen çıkma oranlarını düşürür. sayfa görüntülenmelerinizi yükseltir ve uygulamış olduğunuz onlarca SEO tekniğinizin işe yaramasında önemli bir rol oynar. Bu yazıda, WordPress site performansınızı artırmak ve web sitenizi hızlandırmak için en yararlı hızlandırma optimizasyonu ipuçlarını paylaşacağız.
Diğer “X en iyi WordPress önbellek eklentisi” listelerinden veya genel “WordPress’i hızlandırmak için X ipuçları” makalelerinden farklı olarak, bu makale WordPress performans optimizasyonu için kapsamlı bir kılavuzdur.
Hızın neden önemli olduğu, WordPress sitenizi yavaşlatan ve WordPress hızınızı hemen iyileştirmek için uygulayabileceğiniz adımlardan her şeyi ele almaya çalıştık.
WordPress Siteniz İçin Hız Neden Önemli?
Yapılan psikolojik testler ve araştırmaların sonunda, 2000’li yıllardan 2016 yıllarına kadar olan sürede, ortalama insan dikkatinin 12 saniyeden 7 saniyeye düştüğünü gösteriyor. Bu durumun onlarca parametresi bulunmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi, gün içerisinde onlarca farklı marka logosu görmemiz, sosyal medya hesaplarında paylaşılan yüzbinlerce görseli gün içerisinde tekrar tekrar görmemiz bunlara mükemmel bir sebeptir.
Bir web sitesi sahibi olarak bu durumun sizler için sarf ettiği önem nedir?
Arama motorlarının yanı sıra kullanıcılara içeriğinizi göstermek ve onları web sitenizde kalmaya ikna ederek yazılarınızı okumalarını için çok az zamanınız var.
Yavaş açılan bir internet sitesi yapılan onlarca çalışmanın, geliştirmiş olduğunuz onlarca bilgi dolu makalenin bir anda çöp olması demek. Bunun sebebi ise kullanıcıların web sitenizi yüklemeden önce potansiyel olarak terk edebileceği anlamına gelir.
StrangeLoop Amazon, Google ve diğer daha büyük siteleri içeren bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre sayfa yükleme süresin de 1 saniyelik bir gecikme için dönüşümlerde %7 kayıp,%11 daha az sayfa görüntülemesi ve müşteri memnuniyetinde %16 azalma sağlamaktaymış. Strangeloop firmasının yapmış olduğu biraz önce bizlerin türkçeleştirerek sizlere aktardığımız raporun yabancı dilde grafiksel olarak yayınlanmış halini görebilirsiniz.
Strangeloop yukarıda ki görselde bizlere “Dolar cinsinden günde 100 bin dolar kazanç elde eden bir satış sitemiz varsa yılda 2,5 milyon dolar satış kaybı yaşayacağımızı ön görüyor. Bu öngörü sadece sitemizin 1 saniye geç açılmasıyla tamamen doğru orantılı.
Peki sizlerin bir e-ticaret sitesi yoksa? Bu durum beni neden ilgilendirsin ki diye düşünüyorsanız size başka bir haberimiz var. Google ve diğer arama motorları yavaş açılan web sitelerini arama sonuçlarında aşağı iterek cezalandırmaya başladılar, bu da yavaş web siteleri için daha az trafik anlamına geliyor. Özetle arama sonuçlarında içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun bir anda yada yavaş yavaş görünüm yani sıralama kaybetmeye başlayabilirsiniz.
Genel olarak buraya kadar olan kısmını toplamak gerekirse, web sitenizden daha fazla trafik, abone ve gelir elde etmek istiyorsanız, web sitenizi HIZLI yapmalısınız!
WordPress Web Sitesi Hızınızı Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Genellikle internet site sahibi olma serüvenine ilk kez adım atanlar, bilgisayarlarında ki olan yavaşlığın internet sitesini etkilediğini, aslında sitesinin yavaş olmadığını düşünürler. Bu inanılmaz büyük bir hata.
Sık sık kendi web sitenizi ziyaret ettiğiniz için, Chrome gibi modern dünyanın yeni tarayıcıları web sitenizi ön bellekte saklar ve bir adres yazmaya başlar başlamaz otomatik olarak web sitesini önceden getirir. Bu, web sitenizin neredeyse anında yüklenmesini sağlar.
Ancak, web sitenizi ilk kez ziyaret eden normal bir kullanıcı aynı deneyime kesinlikle sahip olmayacaktır.
Hatta farklı coğrafi konumlarda ki kullanıcılar tamamen farklı bir deneyime sahip olacaklar ve saniyelerce belki de dakikalarca sitenizin açılmasını bekleyecekler. (Tabi ki bu çağda hala o kadar sabırlı ve iyi niyetli insanlar kaldıysa)
Bu nedenle WordPress hız testi gibi google da aratarak karşınıza çıkan araçları kullanmanızı ve web sitenizin hızını test etmenizi öneririz .
Web sitenizin hızını test etmenizi sağlayan ücretsiz araçları dilerseniz gelin aşağıda madde madde sıralayalım.
- Gtmetrix,
- PageSpeed Insights (Google)
- İsitwp
- Chrome (Siteye girildiğinde sağ tık yaparak açılan pencerenin en altında incele sekmesine tıklayıp sağ en üst kısım da kalan audits seçeneğini açmanız gerekmekte. Sayfanın en alt kısmında Run Audits butonuna tıklayarak hız testini başlatabilirsiniz. Görsel olarak görmek isterseniz aşağıya göz atabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili son olarak iyi bir sayfa yükleme süresinin 2 saniyenin altında olması gerektiğini tekrar tekrar belirtmek isteriz. Çünkü rakipleriniz saniyelerle değil milisaniye ile işlem yaptırmak için ciddi paralar harcıyorlar.
WordPress Web Sitenizi Yavaşlatan Nedir? Ne Olabilir?
Hız testi raporunuzda muhtemelen site hızınızı iyileştirmek için onlarca fazla öneri platformlar tarafından sizlere sunulacaktır. Ancak, çoğu yeni başlayan web site sahipleri için anlaşılması zor teknik jargonlar içerecektir.
Web sitenizi neyin yavaşlattığını öğrenmek, performansı artırmak ve daha akıllı uzun vadeli kararlar almak için aşağıda temel konuları sıraladık.
Yavaş bir WordPress web sitesinin başlıca nedenleri:
- Web Hosting – Web barındırma sunucunuz doğru yapılandırılmadığında web sitenizin hızına zarar verebilir. Kişisel olarak tüm çözümleri uyguladığınızı düşünüyorsanız hizmet aldığınız firma ile iletişime geçebilirsiniz.
- WordPress Yapılandırması – WordPress siteniz önbelleğe alınmış sayfalar sunmuyorsa, sunucunuzu aşırı yükler, böylece web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen çökmesine neden olur.
- Sayfa Boyutu – Temel olarak web sitesi için optimize edilmemiş görseller.
- Kötü Eklentiler – Kötü kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir.
- Harici komut dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler vb. Gibi harici komut dosyalarının web sitenizin performansı üzerinde büyük etkisi olabilir.
Artık WordPress web sitenizi neyin yavaşlattığını bildiğinize göre, WordPress web sitenizi nasıl hızlandıracağız dilerseniz gelin birazda o konularda detaylara inelim.
Kaliteli Hosting’in Önemi
Kişisel barındırma hizmeti web sitesi performansında önemli bir rol oynar. Bluehost veya Siteground gibi iyi bir barındırma sağlayıcısı, web sitenizin hız ve diğer performansları optimize etmek için ekstra önlemler alır.
Ancak, paylaşılan barındırma üzerinde sunucu kaynaklarını (ülkemizde bulunan çoğu hosting firması bu tekniği kullanır.) diğer birçok müşteri ile beraber paylaşırsınız. Bu, komşu yani aynı sunucuyu kullandığınız diğer siteler veya sitelerden bir tanesi çok fazla trafik alırsa, tüm sunucu performansını etkileyebileceği anlamına gelir ve bu da web sitenizi oldukça yavaşlatır.
Bir farklı pencere daha açmak isteriz sizlere, yönetilen bir WordPress barındırma hizmetini kullanmak, yani normal hosting almak yerine günümüzde hemen hemen her firmanın sağladığı wordpress hosting hizmetini almak size sisteminizi çalıştırmak ve sitenizi ayağa dikmek için en uygun sunucu yapılandırmalarını verir. Hızın yanı sıra yönetilen WordPress barındırma şirketleri ayrıca web sitenizi korumak için otomatik yedeklemeler, otomatik WordPress güncellemeleri ve daha gelişmiş güvenlik yapılandırmalarını da ücretsiz olarak sunar.
Kodlama Olmadan Kolay Yöntemlerle Sitenizi Hızlandırma Teknikleri
Web sitenizin yapılandırmasında değişiklik yapmanın, özellikle teknoloji meraklısı değilseniz, yeni başlayanlar için korkunç bir düşünce olabileceğini biliyoruz.
Ama endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Binlerce WordPress kullanıcısının WordPress performanslarını artırmasına daha önce yazdığımız yazılarda ve verdiğimiz ücretli ücretsiz destekler yardımcı olduk.
WordPress sitenizi sadece birkaç tıklamayla nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz (üstelik kodlamaya gerek kalmadan).
Mouse kullanabiliyor ve tıklama işlemini güzelce yapabiliyorsanız sitenizi hızlandırabilirsiniz.
WordPress Önbellek Eklentisi Yükleme
WordPress sayfaları “dinamiktir”. Bu, birisi web sitenizdeki her gönderi veya sayfayı her ziyaret ettiğinde anında o an oluşturuldukları anlamına gelir.
Sayfalarınızı oluşturmak için WordPress, gerekli bilgileri bulmak, hepsini bir araya getirmek ve ardından kullanıcılarınıza görüntülemek için birçok işlem yürütmelidir..
Bu işlem birçok adım içerir ve aynı anda birden fazla kişi ziyaret ettiğinizde web sitenizi gerçekten yavaşlatabilir.
Bu nedenle her WordPress sitesinin bir önbellek eklentisi kullanması gereklidir. Açıkçası bizim önerilerimiz her zaman o yöndedir. Önbellekleme, WordPress sitenizi 2x’den 5x’e kadar daha hızlı hale getirebilir.
Önbellek eklentiniz her seferinde tüm sayfa oluşturma işleminden geçmek yerine, sayfanın ilk yüklemeden sonra bir kopyasını oluşturur ve ardından önbelleğe alınan sürümü sonraki her kullanıcıya sunar.
Yukarıdaki grafiklerde de görebileceğiniz gibi, bir kullanıcı WordPress sitenizi ziyaret ettiğinde, sunucunuz bir MySQL veritabanından ve PHP dosyalarınızdan bilgi alır. Daha sonra her şeyi kullanıcıya sunulan HTML içeriğinde bir araya getirir.
Bu uzun bir süreç, ancak bunun yerine önbelleğe almayı kullandığınızda bu adımların çoğunu atlayabilirsiniz.
Çok sayıda kaliteli WordPress önbellek eklentileri var, mesela WP Rocket veya WP Super Cache eklentisi gibi.
Görüntüleri Hız İçin Optimize Edin
Görüntüler içeriğinize hayat verir ve etkileşimi artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, renkli görseller kullanmanın insanların içeriğinizi okuma olasılığını %80 oranında artırdığını bulmuşlardır.
Ancak, görüntüleriniz optimize edilmezse, yardım etmekten ziyade sorun oluşturabilir. Aslında, optimize edilmemiş görüntüler, başlangıç web sitelerinde gördüğümüz en yaygın hız sorunlarından biridir.
Doğrudan telefonunuzdan veya kameranızdan bir fotoğraf yüklemeden önce, görüntülerinizi web için optimize etmek adına fotoğraf düzenleme yazılımı kullanmanızı öneririz.
Orijinal formatlarında, bu fotoğraflar çok büyük dosya boyutlarına sahip olabilir. Ancak, görüntü dosyası biçimine ve düzenleme yazılımınızda seçtiğiniz sıkıştırmaya bağlı olarak, görüntü boyutunuzu 5 kata kadar azaltabilirsiniz.
Bizler wp hizmetleri adresinde yalnızca iki görüntü biçimini kullanıyoruz: JPEG ve PNG.
Şimdi merak ediyor olabilirsiniz: bu iki türün arasında ki fark nedir?
PNG resim biçimi sıkıştırılmamış bir görüntü türüdür. Bir görüntüyü sıkıştırdığınızda bazı bilgiler kaybedilir, bu nedenle sıkıştırılmamış bir görüntü daha fazla ayrıntıyla daha yüksek kalitede olacaktır. Dezavantajı ise, daha büyük bir dosya boyutudur, bu nedenle yüklenmesi daha uzun sürer.
Öte yandan JPEG , görüntü kalitesini biraz azaltan sıkıştırılmış bir dosya biçimidir, ancak boyut olarak önemli ölçüde daha küçüktür.
Hangi görüntü formatını seçeceğimize nasıl karar veririz?
Fotoğrafımızın veya resmimizin çok farklı renkleri varsa, JPEG kullanırız.
Daha basit bir resim veya şeffaf bir resme ihtiyacımız varsa, PNG’yi kullanırız.
Görüntülerimizin çoğu JPEG’dir.
Aşağıda, yukarıda kullanılan StrangeLoop görüntüsü için kullanabileceğimiz dosya boyutları ve farklı sıkıştırma aracının bir karşılaştırma tablosu bulunmaktadır.
Grafikte de görebileceğiniz gibi, kullandığınız görüntü biçimi web sitesi performansında BÜYÜK bir fark yaratabilir.
Google’a resim sıkıştırma yazınca çıkan internet sitelerinden herhangi birini kullanabilirsiniz. Yada wordpress eklentiler kısmına gelerek LiteSpeed Cache eklentisini kurabilirsiniz. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra image optimization seçeneğine tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkacaktır. Karşınızda duran tek butona tıkladığınız da optimizasyon işlemi başlayacaktır.
WordPress Performans Optimizasyonu En İyi Uygulamaları
Bir önbellek eklentisi yükledikten ve resimlerinizi optimize ettikten sonra, sitenizin çok daha hızlı yüklenmeye başlayacağını fark edeceksiniz.
Ancak web sitenizi gerçekten mümkün olduğunca hızlı tutmak istiyorsanız, aşağıda listelenen en iyi uygulamaları kullanmanız gerekir.
Bu ipuçları çok teknik değildir, bu nedenle bunları uygulamak için herhangi bir kod bilmenize gerek yoktur. Ancak bunları kullanmak, web sitenizi yavaşlatacak yaygın sorunları önleyecektir.
WordPress Sitenizi Güncel Tutun
Bakımlı bir açık kaynak projesi olarak WordPress sık sık güncellenmektedir. Her güncelleme yalnızca yeni özellikler sunmakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik sorunlarını ve hataları da giderir. WordPress temanız ve eklentilerinizde de düzenli güncellemeler olabilir.
Bir web sitesi sahibi olarak WordPress sitenizi, temanızı ve eklentilerinizi en son sürümlere güncel tutmak sizin sorumluluğunuzdadır. Bunu yapmamanız, sitenizi yavaş ve güvenilmez hale getirebilir.
Ana Sayfa ve Arşivlerde Alıntılar Kullanın
Varsayılan olarak, WordPress ana sayfanızdaki ve arşivlerinizdeki her makalenin tam içeriğini görüntüler. Bu, ana sayfanızın, kategorilerinizin, etiketlerinizin ve diğer arşiv sayfalarınızın daha yavaş yükleneceği anlamına gelir.
Bu sayfalarda makalelerin tamamını göstermenin bir başka dezavantajı, kullanıcıların gerçek makaleyi ziyaret etme gereğini hissetmemesidir. Bu, sayfa görüntülemelerinizi ve kullanıcılarınızın sitenizde geçirdiği zamanı azaltabilir.
Arşiv sayfaları için yükleme sürelerinizi hızlandırmak amacıyla sitenizi tam içerik yerine alıntılar görüntüleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Ayarlar » Okuma’ya gidebilir ve“ Özet akışındaki her makale için “Tam Metin” yerine şunu göster: Özet’i seçebilirsiniz.
Yorumları Sayfalara Böl
Blog yayınlarınızla ilgili çok sayıda yorum mu alıyorsunuz ? Tebrikler! Etkileşimli bir kitlenin harika bir göstergesidir yorumlar almak.
Ancak olumsuz tarafı, tüm bu yorumları yüklemek sitenizin hızını etkileyebilir.
WordPress bunun için yerleşik bir çözümle birlikte gelir. Ayarlar » Tartışma bölümüne gidin ve“ Yorumları sayfalara ayır ”seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretlemeniz yeterlidir .
İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanma
Yukarıda, farklı coğrafi konumlardaki kullanıcıların sitenizde farklı yükleme süreleri yaşayabildiğini nasıl hatırladığımızı hatırlıyor musunuz?
Bunun nedeni, web barındırma sunucularınızın konumunun site hızınızı etkileyebilmesidir.
Örneğin, web barındırma şirketinizin Amerika Birleşik Devletleri’nde sunucuları olduğunu varsayalım. Ayrıca ABD’de bulunan bir ziyaretçi genellikle Hindistan’daki bir ziyaretçiden daha hızlı yükleme süreleri görecektir.
Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanmak, tüm ziyaretçileriniz için yükleme sürelerini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
CDN, tüm dünyadaki sunuculardan oluşan bir ağdır. Her sunucu, web sitenizi oluşturmak için kullanılan “statik” dosyaları depolar.
Bu statik dosyalar, yukarıda açıklandığı gibi “dinamik” WordPress sayfalarınızın aksine, resim, CSS ve JavaScript gibi değişmeyen dosyaları içerir.
Bir CDN kullandığınızda, bir kullanıcı web sitenizi her ziyaret ettiğinde, onlara en yakın olan sunucudan bu statik dosyalar sunulur. CDN çok iş yaptığı için kendi web hosting sunucunuz da daha hızlı olacaktır.
Bu konuyla ilgili ücretsiz bir CDN önerimiz bulunuyor. Jetpack eklentisini kurarak ayarlardan ücretsiz cdn işleminizi başlatabilirsiniz.
Ses / Video Dosyalarını Doğrudan WordPress’e Yükleme
Doğrudan WordPress sitenize ses ve video dosyalarını yüklemek ve otomatik olarak bir HTML5 oynatıcı şekilde gösterilmesine neden olacaktır…
Ama bunu ASLA yapmamalısınız!
Büyük medya dosyalarının barındırılması, yedekleme boyutlarınızı da büyük ölçüde artırır ve WordPress’i yedekten geri yüklemenizi zorlaştırır .
Bunun yerine, YouTube, Vimeo , DailyMotion, SoundCloud vb.Gibi bir ses ve video barındırma hizmeti kullanmalı ve zor işlerle ilgilenmelerine izin vermelisiniz .
WordPress yerleşik bir video gömme özelliğine sahiptir, böylece videonuzun URL’sini doğrudan sitenize kopyalayıp yapıştırabilirsiniz ve otomatik olarak gömülür hale getirilir.
Hız İçin Optimize Edilmiş Bir Tema Kullanın
Web siteniz için bir tema seçerken, hız optimizasyonuna özellikle dikkat etmek önemlidir. Bazı güzel ve etkileyici görünümlü temalar aslında kötü kodlanmış ve sitenizi yavaşlatabilir.
Karmaşık düzenler, gösterişli animasyonlar ve diğer gereksiz özelliklerle şişirilmiş bir tema seçmekten daha basit bir temayla gitmek genellikle daha iyidir. Bu özellikleri her zaman kaliteli WordPress eklentilerini kullanarak ekleyebilirsiniz.
Daha Hızlı Eklentiler Kullanın
Kötü kodlanmış WordPress eklentileri, sitenizin ihtiyacı olsa da olmasa da genellikle çok fazla şişkinlik yükler. Bu, sayfa yükleme hızınızı artırır ve sitenizi yavaşlatır.
En iyi eklentileri seçmenize yardımcı olmak için genellikle en iyi WordPress eklenti vitrinlerinden oluşan uzman seçimimizi aşağıda okuyabilirsiniz. Kullanım kolaylığı, kullanıcı deneyimi ve en önemlisi performansa özel önem veriyoruz.
Aşağıda en yaygın WordPress eklenti kategorileri için seçimlerimizden bazıları yer almaktadır.
- WPForms – WordPress için en hızlı ve en başlangıç dostu iletişim formu eklentisi .
- Soliloquy – Sitenize kaydırıcılar eklemek istiyorsanız, Soliloquy performans ve özellikler açısından en iyi WordPress kaydırıcı eklentisidir .
- Envira Gallery – Fotoğraf galerisi eklentileri de WordPress’i yavaşlatabilir. Testleri gerçekleştirdik ve Envira Gallery’yi WordPress için en hızlı fotoğraf galerisi eklentisi olarak bulduk .
- Shared Counts – Sosyal medya eklentileri ek komut dosyaları yükler ve bu kadar zarif değildir. Shared Counts, WordPress için en hızlı Sosyal medya eklentilerinden biridir.
Kendi önerilerimizin yanı sıra kendi testlerinizi de yapabilirsiniz. Performans üzerindeki etkisini karşılaştırmak için bir eklenti kurmadan önce ve sonra hız testlerini yapmanız yeterlidir.
İçeriğimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu teknikler sitenizi yüksek ölçüde hızlandıracaktır. Fakat e-ticaret siteniz varsa yada milisaniyelerin hayati önem taşıdığı siteleriniz varsa bir sonraki yazımızda sizler için yazılımsal müdahelelerle yapılan çalışmalardan bahsedeceğiz. Hepinize iyi günler dileriz.